2016. január 18., hétfő

Forgácsfánk

Nem igazán voltam odaérte, de anyu is, István is igen. 
Szombaton köszönteni mentünk és bíztam benne, h lesz fánk, de nem lett, erre mondta az István, h akkor majd sütünk otthon. Azt hittem, h szalagost, de nem, hanem ezt. Tök mindegy, mert mindegyik az újdonság erejével hatott. :) 



Hozzávalók: 

  • 8dkg ráma
  • 35dkg liszt
  • 8dkg cukor
  • 1 tasak van cukor (házi volt)
  • 1 csipet só
  • 5 tojássárgája
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek rum
Margarint felolvasztom, félre teszem, langyosra hűlni. 
Lisztbe cukor, vanília, só. (még tettem volna bele egy kis reszelt narancs héjat)
Hozzáadjuk a tojássárgáját, olvasztott margarint, tejfölt, valamint rumot. Összedolgozzuk. 

Lisztezett munkalapon sima, inkább lágy, mint kemény tésztává gyúrjuk. Hideg helyen fél órát pihenni hagyjuk. 

Tésztát kettévágjuk, vékonyra (nem kell hajszálvékony, kicsit lehet vastagabb is) kinyújtjuk, jól alálisztezni, csíkokra vágjuk, akinek van derelyevágóval és megtekerjük. 

Forró olajban sütjük (kb. mint a hasábkrumplit)
Ha fut az olaj, félretenni, leszed, vissza. 
Gyorsan sül, figyelni! 

Vanilíás porcukorba hempergetjük. 

Forrás: anyutól 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése