Úgy gondoltuk még június elején, h a az újdonsült pesti rokonok majd augusztus 19-ei hétvégén újra meglátogatnak bennünket. Aztán, ahogy telt-múlt az idő, kigondoltam, h már nagyon nem lesz utána olyan hét, h mindenkit egybe meg tudnánk hívni, így kikiáltottuk az utolsó Kinga Túrszos hétvégének, úgymond házavatóval egybekötve, annak ellenére, h még félig-meddig vagyunk készen.
Még nem volt biztos, h mi lesz a menü, de úgy harangoztuk be, h szalonnasütés lesz. Időközben, apu a vadkár ellenében kapott vadhúst, pontosabban vaddisznót, így gondoltam egyet, h bográcsban kb. 20 főre főzök - még soha életemben amúgy - pörköltet.
Előtte, érdeklődtem, vadász ismerősöktől, szimplán főzni szerető barátoktól, h hogyan miképp, főleg ennyi főre.
a végkifejlet egy szakácsszájából annyi volt, h kicsit sok lett a borókabogyó,de finom. Ez nekem elég, és az is, h elég jól fogyott.
Hozzávalók kb. 20 főre (emlékezetből, mert már lassan 1 hónapja volt)
Először bepácoltam a húst, bár, itt megoszlottak a vélemények, h kell v nem. Végül Ottis pácára esett a választás:
- 4-5 sárgarépa
- 4-5 petrezselyemgyökér
- 2-3 kisebb karalábé - azt hiszem, ez kimaradt, mert elfelejtettem
- 4-5 hagyma
- babérlevél
- fokhagyma
- egész bors
- borókabogyó
- 6-7 kg vaddisznó lapocka v comb
- 4 féle hagymából kb. 1,5-2kg
- kb. 30dkg füstölt házi szalonna
- házi zsír
- borókabogyó
- pirospaprika
- só
- bors
- fagyasztott áfonyabogyó
- áfonyalekvár
- paradicsom
- paprika
- zöldfűszerek: kakukkfű, borsikafű, rozmaring
- vörösbor
- koktél a végén: 1dl olaj+őrölt kömény+bors
A pác hozzávalóit megpucoltam, nagyobb darabokra vágtam, vízbe tette, meg felforraltam és lehűtöttem. Húst egészben belehelyeztem, már amennyire lehetett. Muszáj volt két edénybe tenni, mert nem fért el. 1-2 napra hűtőszekrénybe v hideg helyre helyezzük. Ezután leszűrjük, kockákra vágjuk.
ezt már megcsináltam, előtte, mivel elég zsúfis volt a programunk.
Ahogy a hagymát is megpucoltam, anyu apróra vágta, a szalonnát is felkockáztam, apróra. Hagymát kissé elő is sütöttük, mint a disznóvágáskor szokta anyu.
Vasárnap reggel korán keltünk Istvánnal, irány a ház, tűzrakás, előkészítés, hús, fűszerek, frissen szedett paradicsom, paprika, zöld fűszerek.
Szalonnát megpirítottam, majd rádobtam a hagymát és együtt sültek. Majd a kockára vágott húst. Kissé mikor kifehéredett, megszórjuk pirospaprikával. Igazándiból, már nem emlékszem, h mennyi levet eresztett, h kellett-e hozzáönteni vizet. Szóval, fűszereztem, beletettem a paprikát, paradicsomot, vörösbort, fűszereket és hagytam rotyogni. Persze, közben kóstolgattam is. Az áfonyalekvár csak talonban volt ott, de úgy gondoltuk a kuktámmal, azaz Adrival, h próbáljuk meg, tegyünk bele. Nem rontottuk el, hanem inkább még jobb is lett tőle. Vörösbort folyamatosan adagoltuk, kb. 2 üveget el is nyelt.
mikor már úgy gondoltuk, h a hús puha, ízre is finom, ez kb. 4 órába tellett, akkor egy koktélt tettem még bele, ami állt olaj+őrölt kömény+ bors keverékéből. Még ezzel is összefőztem és vártuk az estét a kóstolásra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése