2011. augusztus 13., szombat

Ultra brutál csokis muffin :)

Párom óhajtott muffint, csokisat, de nagyon-nagyon csokisat. Keresgéltem a neten és erre az olvadó csokis muffinra esett a választás, Szamócától, némi változtatással. 

Előmelegítettem a sütőt, majd a muffin tepsit kikentem zsírral és betettem a hűtőbe, h aztán majd a végén könnyedén ki tudjam szedni belőle a sütit. Nem szoktam beletenni kapszlit, nem szeretem. :) 



Hozzávalók:

  • 2 egész tojás
  • 10dkg vaj (ezt legközelebb egy kicsit megolvasztanám)
  • 2dl tejszín
  • 15dkg olvasztott csoki (65 ill 85%-os lett, eredetileg 10dkg)
  • 1 ek holland kakaópor (cukrozatlan, sötét)
  • 5 ek barnacukor
  • 10dkg liszt
  • 0,5 kk sütőpor
  • 0,5 kk szódabikarbóna
  • fahéj
  • vanília-gyömbér fűszeres házi likőr
  • aszalt meggy, ízlés szerint - nyeremény Szepytől ,  volt benne banán - ez már nincs meg, meggy, paradicsom, eper és vanília :)
  • 1 tábla csoki darabokra tördelve (boci étcsoki, selymesen krémes v mi neve :) ) 
  • pici só
Egy tálban összekevertem a lisztet, a sütőport, szódabikarbónát, a sót, a kakaóport és az apróra tördelt csokit. 
Másik tálban felvertem a két tojást, majd hozzáadtam a cukrot, a vajat, a tejszín, likőrt és a végén az olvasztott csokit és az aszalt meggyet. 
A kettő óvatosan összekevertem, majd belemertem a muffin sütőbe és a tetejére tettem egy-egy szem meggyet. 
Először nagy lángon, majd kislángon sütöttem. Ha valóban olvadós belsejűt szeretnénk, akkor tényleg csak addig szabad sütni, míg feljönnek és megreped a teteje. Én egy kicsit tovább sütöttem, óvatossági szempontból. :) Így is finom lett, annak, aki imádja az étcsokit. 

nekem túlontúl csokis, még tejszínhabbal is. 

El tudnám képzelni még naranccsal v ananásszal..., mármint ízesíteni. :) de hogy számomra is ehetőbb legyen, talán fehér csokival váltanám fel pl. a tábla csokit. :)

Marhapörkölt nokedlivel

A lecsós marhaszelet készítésekor maradt kb. 70dkg marhahús, úgyh pörkölt készült belőle. 
Két éve jártunk Gödön, egy kedves ismerőssel találkoztunk, aki meghívott minket vacsorázni és ott ettem először fahéjas marhapörköltet. Szakácsnéni többször is figyelmeztetett, h ez fahéjas(!!!), és többször is mondtam neki, h nem gond, megkóstolnám. :)

Hozzávalók:
  • 70dkg marhahús
  • 1 fej hagyma
  • pirospaprika
  • fahéj
  • vörösbor
  • víz
  • paprika
  • paradicsom
  • só, bors, 
  • pár szem zöldbors
A hagymát apróra vágtam, majd kevés olajon megpirítottam, félrehúztam és rászórtam a pirospaprikát, elkevertem, majd visszahúztam a gázra és beleraktam a kb. 2cm-esre vágott marhahúsit. Minden oldaláról megsütöttem, majd felöntöttem vízzel, sóztam, borsoztam, fahéjaztam. Mikor elforrta a vizét, felöntöttem kb. 2dl vörösborral. Ha még nem puha a hús, de már a leve fogytán, akkor újratöltöttem, vízzel. Mikor a hús megpuhult, hagytam, h elfője a vizet. 
Nokedlit készítettem hozzá:

  • 30dkg liszt
  • 1 tojás
  • kevés zsír
  • eleinte kevés víz, majd adagolni, ahogy a megkívánja a "tészta"
Mielőtt nekilátnánk a tészta készítésnek, tegyük fel a vizet melegedni, kb. 2kk sóval és egy kevés zsírral/olajjal. Mire a víz felforr, addigra a tésztával is elkészülünk. 
A lisztet, a tojással és a zsírral, fakanállal elkeverem. Először egy kevés vizet adok hozzá, majd ahogy megkívánja úgy adagolom, laza tésztát kell, h kapjunk. Kicsit pihentetjük, majd nokedli szaggatóval kiszaggatjuk. 
Amint feljönnek a víz tetejére onnét, még egy kicsit hagyom őket főni - én megkóstoltam, h vajon jó-e már. Leszűrjük, hideg vizet engedünk rá, majd mikor kissé lecsöpögött jénaiba tesszük és egy kevés olajat csorgatunk rá, h a későbbiek során ne ragadjanak össze. 

megvoltam magammal elégedve, egész finom lett, bár akadt benne elég hosszú nokedli is, giliszta nokedli. :) De ízre jó volt. 

Csalamádéval fogyasztottuk! :) 

levesként borsólevest ettünk, párom édesen, én sósan. :)

Lecsós marhaszelet tarhonyával

A héten én főzök, szülők nyaralnak, úgyh ketten vagyunk. Volt elfekvőben marhahús a fagyasztóban. Úhgy vmi újat szerettem volna készíteni.



Hozzávalók két főre:

  • 20dkg sovány marhahús (ez kb. 2 szelet hús, nekünk 6 kisebb volt, természetesen a többi hozzávalót is növeltem)
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 közepes paradicsom
  • 3 közepes paprika
  • só, bors, 
  • pirospaprika
A megtisztított hagymát karikára, a megmosott paprikát szeletekre vágjuk, megsózzuk, a teflonlábasban szárazon lepirítjuk, megszórjuk kb. evőkanálnyi fűszerpaprikával, majd felöntjük még 1dl vízzel, és mikor felforrt, beletesszük a két szelet marhahúst.Mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot. Végül addig pároljuk, amíg a hús egészen meg nem puhul. Erre időt kell szánni, sztem, 2 órát biztos párolgattam. :) Télen 30dkg konzerv lecsóból készíthetjük. 

Egy adag energiatartalma: 1077,5kj (256,5 kcal), 
fehérjetartalom: 18,7
zsírtartalom: 14,3g
szénhidrát: 9,1g

Ha 300g konzervlecsóból készítjük, akkor egy adag energiatartalma: 1156,5 kj (275,5kcal)
fehérje: 18,8g
zsír:14,3g
szénhidrát: 12,9g

Ez két főre szól, forrás: cukorbetegség és diéta c. könyvből 

Tarhonyát adtam hozzá, nem sikerült túl jól, pedig nem először készítettem. Talán kissé ellinkeskedtem a témát. 

250gr tarhonyát lemértem és kb. 62gr volt a CH tartalma.

Pisztácia fagyi

Végre valahára kaptam pisztáciát, sótlan is, natúr is. Első nekifutásra fagyi készült belőle. Mindenki, aki felkapta a fejét, h pisztácia fagyi, mondtam nekik, h ez  nem olyan bolti, zöld... De eddig mindenkinek ízlett. Chili&Vanilia receptje alapján jártam el, de azért felrakom ide is.
Hozzávalók:

  • 10dkg natúr, hámozott pisztácia (ez 20dkg hámozatlan)
  • 2,5 dl tej
  • 4dl tejszín
  • 1ek brandy - nekem ez pálinka lett, mivel, nem tudtam, h ballantines-os üvegben az van :) 
  • 4 tojássárgája
  • 12dkg cukor
  • 1 vanília rúd kikapart magja
Mivel héja pisztáciám volt, ezért Chili azt javasolta, h forró, lobogó vízbe kell beledobni kb. 1 percre, kivenni, majd megszárogatni és könnyen lejön a héja. Aprítógépben megdaráltam. 
Egy lábasba a tejet, tejszínt, brandyt és a darált pisztáciát tettem, Forráspontig melegítem. Ekkor leveszem a tűzről és kézi mixerrel pürésítem (darabos lesz) A tojássárgákat fehéredésig keverem a cukorral és lassan ráöntöm a tejszínes pisztáciás keveréket. Visszaöntöm az egészet a lábasba és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. Hűtőszekrénybe teszem, egész estére. Majd másnap fagyigépbe öntöm és hagyom dolgozni. Tálalás előtt min. 15-20 perccel hamarabb kiveszem a mélyhűtőből, hogy krémesre olvadjon.

forrás: Chilli&Vanilia