2011. május 13., péntek

Rákóczi túrós másképp :)

Karácsonyra kaptam egy sütis könyvet, Hagyományos magyar sütemények címmel. Hát, így utólag hagy némi kívánni valót maga után. Átlapoztam még a hét elején, erre esett a választás, gondoltam, kicsit átvariálom és már én is nyugiban tudok belőle enni. :)
Sajnos, rosszul van szétosztva az egyes részekhez való hozzávaló, beleestem a hibába, így kicsit több édesítő ment a tésztába, mint kellett volna. A többieknek valszínű jó lesz, de nekem már kissé édesnek tűnik. 
Fél adaggal dolgoztam, zárójelben a valós mennyiséget írom majd. :) 



Hozzávalók fél adaghoz
A tésztához:
  • 12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt - egy kicsi még ment bele (25dkg liszt)
  • 7,5dkg kókuszolaj - (15dkg vaj)
  • (elolvasásból kifolyólag) 9 dkg édesítő - (8dkg cukor)
  • 1 tojássárgája ( 2 tojássárgája)
  • 0,5dl kefír - (1dl tejföl)
  • csipetnyi só
  • szódabikarbóna és sütőpor keveréke (2dkg sütőpor)
Töltelékhez:
  
  • 5dkg édesítő (10dkg cukor)
  • 25dkg tehéntúró (50dkg túró)
  • 1 ek kefír (2-3 ek tejföl)
  • 2 tojássárgája (3 tojássárgája)
  • 2dkg mazsola (5dkg mazsola)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojásfehérje (3 tojásfehérje)
Befejezéshez:
  • 2 tojásfehérje (3 tojásfehérje)
  • 10 dkg porcukor
  • baracklekvár 
 A tészta hozzávalókból omlós tésztát gyúrtam, majd kb. 1/2 - 1 órára hűtőbe tettem. Lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagságú téglalapra nyújtjuk. - Vagy kivajazunk és lisztezünk egy megfelelő nagyságú tepsit, vagy sütőpapírral kibéleljük és így kentem be némi zsírral. - Na, ez nekem nem jött össze, szét szakadt , mindig. Így inkább fogtam és beleraktam, majd jól lelapogattam. Villával megszúrkáljuk és félig megsütjük. Úgy írta, halványbarnára, na nekem ugye eleve barna volt már a tészta. :D 
Míg sült, elkészítettem a tölteléket. A tojássárgáját felvertem a cukorral, majd hozzáadtam a túrót, a lecsepegtetett mazsolát és egy citrom lereszelt héját. Előtte még felvertem a tojásfehérjét is, és ezt is óvatosan hozzákevertem. 
Mikor félig megsült a tészta, kivettem, megkentem a töltelékkel, majd újra vissza a sütőbe 20-25 percre. 
Közben, elkészítettem a habot. Felvertem a tojásfehérjét a cukorral, majd habzsákba töltöttem és mikor megsült, kivettem és rávonalaztam a sütire és újra 4-5 percre visszatettem a sütőbe. 
Majd mikor végre megsült a habrácsok közét megkentem lekvárral. 
Tepsiben hagytam kihűlni!